Spremljajte naš

Nove smernice poročnih oblek

Objavljeno: 05. maj 2010
Sodeč po največjih imenih na področju poročne mode, prinašajo modne smernice v letu 2011 glamur v slogu filmskih zvezd na rdeči preprogi. Gladkost tkanin in sofisticiranost opisujejo poročne silhuete, ki so jih nedavno predstavili na mednarodnih poročnih sejmih. Vodilni evropski oblikovalci in proizvajalci široke potrošnje so enotnega mnenja o videzu sodobne neveste: hollywoodske boginje z obleko, ki jo zaznamuje vrhunsko oblikovanje, briljantno gubanje tkanin in prava mera detajlov, ki zbudijo pozornost.

VIDEZ NEVESTE
Čeprav se oprijete obleke prilegajo bokom bolj kot prejšnja leta, je opazen prihajajoči trend plastenja materialov s tankimi povrhnjimi krili, poslikanimi s cvetjem ali svetlečim okrasjem, ki poudarjajo raznovrstnost materialov. Pri oblekah, kjer so detajli poudarjeni na spodnjem delu obleke, so korzeti povsem preprosti, morda so okrašeni le z diskretnimi kristalčki ali gubicami. Nekateri oblikovalci z uporabo svetlečih vzorcev in okrasja dosežejo  večji učinek volumna in plastenja. Obleke se odmikajo od videza Pepelke s široko krinolino in bolj spominjajo na slog Grace Kelly. Poudarek je na zgornji plasti  obleke, ki je šik in hkrati modna ter deluje samozavestno. Diskretno  okrasje svetlikajočih se detajlov, mehke barve in zanimivi vratni izrezi spremenijo  dnevni videz v večernega, ceremonijo v čas zabave in to so glavne  značilnosti novih kolekcij. Poudarek je tudi na preprostosti, z ozko krojenim pasom, ki spominja na Jackie Onassis in klasične detajle, ki spominjajo na  modo iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja. Nekateri modni oblikovalci  črpajo svoj navdih iz dvajsetih let, obdobje čarlstona in volančasto  padajočih oblek. Modne so tudi obleke s silhueto morske deklice, ki poudarjajo ozek ženski pas, zaobljene boke in bogat hrbtni dekolte.


KRATKA ALI DOLGA OBLEKA?

Ker  današnje neveste vse bolj poznajo modne novosti, so postale njihove  želje in pričakovanja velik izziv za oblikovalce. Nekateri ponujajo  tridelne obleke: korzet, dolgo in kratko krilo v slogih od formalno  religioznega in civilnega do sloga nočne zabave. Nekateri dizajni  predvidevajo, da se kratko krilo sramežljivo prilizuje izpod dolgega  krila. Na neformalnem delu poročne zabave pa se spodnji del preprosto odstrani in poročna obleka postane lahka plesna obleka.

LINIJE OKOLI VRATU
Vrat in dekolte lahko krasi čipkast trak, transparenten lahkoten šal ali naramnice, ki so pogosto tudi edini okras zgornjega dela poročne obleke. Pri oblikovalcih so manj priljubljeni rokavi, pač pa različne jaknice,  ki dajejo videz nežne čipkaste kratke majčke. V mnogih kolekcijah se  pojavljajo čipkasti dodatki s cvetličnimi motivi, posuti s svetlikajočimi se kamenčki ali drobnimi perlicami. Pri skandinavskih oblikovalcih pa je drugače od drugih opaziti širše  trakove, ki zakrivajo ramena, in manj bleščečih detajlov. V prihajajoči  sezoni je močno prisoten Diorjev slog 50. let prejšnjega stoletja.

MATERIALI, KI SO OBVEZNI DEL POROČNE OBLEKE
Svila,  mikado, taft, svileni mikado, svilena organca, svileni šifon, različne  vrste čipk in tila bodo vodilni materiali prihajajoče sezone. Tu in tam  se pojavlja tudi mehki bombaž z bombažno čipko. Čipka pogosto ni le dodatek, temveč nosi vodilno vlogo, saj čipkaste tkanine prekrivajo celotno obleko ter dodajo teksturo in  volumen. Čipka se lepo ujema s svilo, kar s pridom uporabljajo tudi  nekateri angleški oblikovalci. Prestiž se kaže tudi v ročnih poslikavah  tkanin.

OD KREMNO BELE PA DO ...
Oblikovalci predvsem izbirajo nevtralno barvno paleto med belo in kremasto bež, medtem ko nekater vidijo nevesto tudi v drugih odtenkih. Izbira barv je  večja v deželah, kjer je tradicija določene barve pomembna. Pri nas se  poleg smetanove barve neveste najraje odenejo v rdečo in rožnato,  pogumnejše pa izberejo tudi druge, temnejše barve. Vsekakor  pa velja pravilo, da mora nevesta v skupini svatov izstopati. Pravtako  je belina rezervirana za nevesto, kar morajo upoštevati vse ženske,  prisotne na poroki.

VELIKOST JE POMEMBNA

Velik izziv za oblikovalce predstavljajo večje številke oblek, po katerih je zadnja leta vse večje povpraševanje. Tudi močnejše ženske si želijo poudariti svoje atribute in zakriti nepravilnosti. Mnogi oblikovalci v svoji ponudbi ponujajo tudi poročne obleke za nosečnice.

POROČI DODATKI TER NAKIT

Žametni  pasovi, satenasti trakovi, poviti v pentljo, perlice ali kristalni  dodatki so pika na i modnih oblek. Novost so tudi broške starinskega  videza, čipka v obliki nakita in kristalne broške. Najbolj prestižne  kolekcije krasijo kristali Swarovski. Na veliko se vračajo drobni  klobučki z dodatkom mrežastega tila, ki zakriva del obraza in rokavice  vseh dolžin, tudi različice brez prstov. Najnovejši modni trend so tudi poročni tatooji iz kristalov ali čipk, ki krasi izpostavljeni del kože. Prednost tatoojev je večkratna uporaba in unikatnost.