Spremljajte naš

Poročni planer

Objavljeno: 13. oktober 2011
Sta se pravkar odločila za datum vajine poroke? Morda vaju skrbi, kako in kje začeti z iskanjem sanjske obleke, prstanov, prostega gostišča, kakovostnega fotografa? Pred vama je Poročni planer, ki bo v pomoč s številnimi informacijami, ki jih potrebujeta za vajino popolno poroko.

KRAJ POROKE
Začnita iskati primeren kraj za vajino poroko. Kmalu zatem navežita stike s pristojnim matičnim uradom in župniščem za cerkveni obred. Preverita izbor in razpoložljivost gostišča.
 

POROČNI DOKUMENTI
Pripravita dokumente, ki so potrebni za prijavo zakonske zveze.
 

SLOG POROKE
Pogovorita se o celostni podobi vajine poroke. S tem si bosta precej olajšala izbiro vseh potrebnih dodatkov, ki sodijo k poroki. Zamislita si vajin poročni videz.
 

SKUPNI DOM
Začnita urejati svoje bivališče. Pomislita tudi na manjkajoče stvari, ki bi jih rada dobila kot poročno darilo. Pomislita na knjigo želja mladoporočencev.
 

STROŠKI POROKE
Določita okvirni znesek, s katerim želita izpeljati vajino poroko. Upoštevajta, da je ta običajno presežen za približno 10 odstotkov.
 

SREČANJE DRUŽIN
Zdaj je primeren čas za zaroko. Organizirajta spoznavno kosilo za vajini družini, če se še ne poznata.
 

KRAJ POROKE
Uredita potrditev datuma in ure civilnega ter cerkvenega obreda. Izberita si priči.

GOSTIŠČE
Poskrbita za rezervacijo izbrane gostilne,okvirno sestavite jedilnik. Začnita iskati ansambel, ki bo skrbel za glasbo in zabavo.

ZBIRANJE PONUDB IN STORITEV
Začnita zbirati ponudbe za tisk vabil, cvetličarja, fotografa, nakup prstanov, torte, dodatkov … Pomislita tudi na potek poročnega dne in malenkosti, kot so prevoz, snemanje, vlogo najbližjih sorodnikov in navsezadnje tudi potovanje.

POROČNA OBLAČILA
Izberita vajini poročni oblačili, čevlje in dodatke. Pazita na medsebojno usklajenost.

PLES NA POROKI
Če vajini plesni koraki niso popolni ali bi rada izpilila prihod na plesišče in otvoritveni ples, je zdaj pravi čas, da se vpišeta na plesni tečaj.

VABILA
Naročita vabila in drugo potrebno papirno galanterijo, kot so zahvale, jedilniki, sedežni red …

POROČNO CVETJE
Pogovorita se s cvetličarjem, ki bo poskrbel za poročni šopek in drugo cvetlično dekoracijo.

PRSTANA
Izberita in naročita poročna prstana.

VIDEZ
Dogovorita se za sestanek s frizerjem, ki vama bo oblikoval pričesko. Če je potrebno, kar oba obiščita tudi kozmetičarko, ki bo poskrbela za vajin videz in naličila nevesto. Oboje je priporočljivo opraviti v eni hiši.

FOTOGRAFIJE
fotografom se dogovorita glede vajinih želja. Povejta mu, kakšne fotografije želita, njihovo število in slog. Enako se dogovorita tudi s snemalcem.

GLASBA
Izberita vrsto glasbe, ki jo želita na slavju. Dobro se spoznajta z ansamblom ali animatorjem. Dogovorita se o poteku scenarija.

DARILA
Sestavita seznam daril, ki jih želita vključiti v knjigo želja. Seveda to ni edina možnost. Pomislita, kaj si najbolj želita od prijateljev in sorodnikov.

POROČNO POTOVANJE
Izberita kraj poročnega potovanja in določita predvideni datum odhoda.

OBLAČILA
ONA: Pomerite obleko, da se naredijo še morebitni zadnji popravki in uskladite z dodatki.
ON: Zadnji čas za nakup obleke, čevljev in dodatkov.

VABILA
Vabila so odposlana, preverita potrditve povabljenih.

GOSTIŠČE
Jedilnik je v celoti pripravljen. Lahko se dogovorita za poskusno večerjo ali kosilo. Poskrbita za ustrezen sedežni red, razpored miz in dekoracijo. Dokončno število svatov posredujta gostincu.

CVETJE
Čas je za zadnje uskladitve za poročni šopek in cvetlično dekoracijo. Naročita konfete in priponke za svate.

VIDEZ
Dogovorita se za poskusno pričesko in ličenje. Povejta, kakšna je vajina obleka in kakšne barve je poročni šopek.

TORTA IN PECIVO
Čas je za naročilo poročne torte in izbor sladic, ki jih bodo postregli poleg hrane. Izbirajta med okusi, ki sta jih poskusila. Prosita, naj vam torto dostavijo na kraj slavja.

POROČNO POTOVANJE
Zadnji čas je za rezervacijo potovanja. Če potujeta v tujino, se pozanimajta ali potrebujeta vizum in ali se je treba cepiti proti kakšni bolezni. Poskrbita za potrebne dokumente.

FANTOVŠČINA, DEKLIŠČINA
Začnita z organizacijo “zadnjega“ srečanja s prijatelji v samskem stanu.

2 TEDNA PRED POROKO
Po telefonu preverita ali vse poteka po načrtu. Prosti čas izkoristita za sprostitev, posvetita se samemu sebi in partnerju. Zadnji popravki nevestine obleke, če je to potrebno.

TEDEN PRED POROKO
Privoščita si krajši dopust in potreben oddih. Poskrbita, da bodo doma pripravljene vse stvari, ki so potrebne za poročni dan.

POROČNI DAN
Ne pozabita zajtrkovati! Sledi obisk frizerja in kozmetičarkeprevzem šopka in drugega cvetja. Pripravita poročna prstana. Najbližja prijateljica naj vam pomaga pri oblačenju in urejanju najnujnejših opravkov. Poskrbita, da bo fotograf prispel vsaj pol ure pred začetkom poročnega obreda. Ne pozabita na nasmeh, saj je to vajin dan.

ZAHVALE
Preglejta vsa prispela darila in čestitke. Še pred poroko se dogovorita s fotografom za izdelavo fotografij za zahvalo. Vsem svatom, tudi tistim, ki se poroke niso mogli udeležiti, pošljita zahvalo s spominsko fotografijo. Poleg vajine fotografije lahko priložita še skupinsko.

POTOVANJE
Odpotujta čim prej po poroki. Prtljaga naj bo pripravljena že dan pred odhodom. Potovanje naj bo čim bolj  romantično, najbolj priljubljene so morske destinacije v sanjskih kotičkih sveta. Tradicionalno mladoporočenca zapustita slavje takoj po večerji in se odpeljeta na potovanje. Današnji pari pa uživajo poročno zabavo do konca in se odpravijo na zaslužen oddih v dneh, ki sledijo po poroki.

PO VRNITVI
Prijatelje in najbližje povabita na ogled poročnega albuma in videoposnetka.

SPREMEMBA PRIIMKA
Nič več gospodična, postali boste gospa! Priporočamo, da zamenjate dokumente čim prej (v 30 dneh) po prejemu poročnega lista. Ob zamenjavi dokumentov imejte s seboj originalni poročni list in dokumente, ki jih želite zamenjati. Ne pozabite na bančne kartice, zdravstveno kartico in ostale izkaznice.

Več člankov, kateri vam bodo olajšali vaše poročne priprave pa najdete tudi v reviji Moja poroka.

Prijetno prebiranje in uspešne priprave vam želimo!

 

 

Ključne besede: poročni planer, organizator poroke, organiziraj si poroko, poroka, načrtovalka poroke, poročni organizator, revija Moja poroka, Poročni kotiček