Spremljajte naš

Izvor poročnih tradicij

Objavljeno: 15. april 2011
Poroka je združitev dveh ljudi, dveh src, dveh sorodnih duš. Je združitev dveh ljudi, dveh družin, dveh plemen, dveh vasi ali celo dveh držav. Je zaobljuba, ki naj bi veljala vse življenje! Že skozi stoletja si človeštvo zaobljublja to, po eni strani tako osnovno, a hkrati tako mogočno čustvo – ljubezen!

MEDENI MESEC
Irski prevod »medeni mesec« oz. »mi na meala«, pomeni »mesec medu«. To je bil predvsem irski običaj, da sta mladoporočenca po poroki skupaj preživela cel mesec, pila medeno vino, za katerega so verjeli, da ima afrodizičen učinek in se skrivala, da ju njuni družini ne bi ločili. To je še posebej veljalo, če sta pobegnila. Verjeli so namreč, da je po pretečenem mesecu nevesta zanosila, v tem primeru, pa je njena družina želela, da ostane s svojim možem.
Do 16. stol. se je medeni mesec drugod nanašal predvsem na »mesec občutkov« - mladoporočenca sta bila namreč v času po poroki v »medu« oz. v največjem razcvetu njune ljubezni.
 

»NEKAJ MODREGA«
V zgodnjem biblijskem obdobju je modra, in ne bela, simbolizirala čistost. Tako nevesta, kot ženin, sta ponavadi nosila trak modrega blaga čez hrbtno stran njune poročne obleke in iz tod izhaja tradicija »nekaj modrega«.
Tudi danes je angleška sivka, prastar simbol ljubezni, zvestobe, predanosti in celo sreče pogosto viden v nevestinem poročnem šopku, da bi zagotovili dolgo in trajajočo zvezo. Pri nas neveste najpogosteje kot »nekaj modrega« izberejo podvezico v modrem odtenku.
 

ZAKAJ NAJ ŽENIN NE BI VIDEL NEVESTE V POROČNI OBLEKI PRED POROKO?
Še ne tako dolgo nazaj, so neveste veljale za last svojih očetov. Njihova prihodnost in s tem tudi njihovi možje, so bili izbrani brez njihove privolitve. Poroka z neprivlačno nevesto je bila pogosto načrtovana z ženinom iz drugega mesta, ne da bi se pred obredom kdaj prej videla. Večkrat se je zgodilo, da si je ženin, ko je prvič videl nevesto na poročni dan, v zadnjem hipu premislil in jo pustil pred oltarjem. Da bi se temu izognili je postala »nesreča«, če je ženin videl nevesto v poročni obleki še pred samim poročnim obredom.

PRVI POLJUB
Ni poročnega obreda, ki se ne bi končal s poljubom. Včasih je bila zaroka brez poljuba ničelna in nepriznana. To je izhajalo še iz časa romanov, kjer je poljub veljal za legalno obvezo. Zapečatil je vse pogodbe in dogovore. V primeru, da je eden izmed zaročencev še pred poroko preminil, je lahko drugi obdržal vsa darila, vendar le v primeru, če sta se že poljubila. Danes poročni poljub ni več obvezen vendar pa še vedno simbolično predstavlja  zaupanje, ljubezen, spoštovanje in pokoritev skupnim interesom. Poljub izhaja tudi iz običaja, ko so fevdalci še poljubljali lordov prstan.

METANJE RIŽA
Najverjetneje prihaja iz Orienta, kjer je riž pomenil simbol domačega izobilja. Prav zato svatje že skozi zgodovino mečejo riž, da prikažejo svoje želje o izobilju mladoporočencev. Prav tako so verjeli, da obmetavanje para s semeni pripomore k plodni zvezi. Menili so namreč, da se plodnost semen prenese na par, na katerega pade. Skorajda vse kulture so obmetavale mladoporočenca s simbolično hrano, da bi jima zagotovili plodnost, riž pa je tisti, ki se zadnja leta največ uporablja in so ga med prvimi začeli uporabljati v Ameriki.

ZAKAJ DRUŽINI SEDITA NA NASPROTNIH STRANEH OB CERKVENEM OBREDU?
Očetje so včasih ponudili svoje hčere, kot mirovno ponudbo plemenom s katerim so bili v konfliktu. Zaradi medsebojnega sovraštva, sta bili družini posedeni vsaka na svojo stran cerkve, da med obredom ne bi prišlo do prelivanja krvi. Poroka je nato združila družini v eno samo in strah pred nadaljnjim vojskovanjem je bil končan.