Spremljajte naš

Izposoja poročne obleke

Objavljeno: 08. julij 2011
Še vedno pri številnih nevestah velja načelo, da je izposojena obleka najboljša možnost, da bodo na svoj pravljični dan edinstvene in neponovljive v vseh pomenih. Priznati si moramo, da med izposojeno ali kupljeno poročno obleko obstaja nekaj vidnih razlik, nekje bo treba skleniti več, drugje manj kompromisov. Za lažjo odločitev smo strnili nekaj glavnih značilnosti, ki jih ponuja izposoja poročne obleke.

Poročni salon – izposojevalnica
Svetujemo vam, da približno 6 mesecev pred poročnim dnem obiščete poročne salone, ki ponujajo čim bolj pester izbor oblek. Ponudbo predhodno preverite prek spleta lahko pa si boste vašo sanjsko obleko našli na straneh revije Moja poroka, kjer so predstavljeni najkakovostnejši in preverjeni ponudniki poročnih storitev. Velja pravilo: večji salon ponuja širši slogovni spekter oblek. Bodite pozorni tudi na kakovost oblek. Opazili boste, da nekateri saloni premorejo le nekaj novih modelov, večina oblek pa krasi obešalnike že vrsto let. To pomeni, da so starejše obleke že obrabljene, saj so jih nosile mnoge neveste pred vami.

Prva izposoja
Pretehtajte tudi možnost prve izposoje. To pomeni, da bo obleka naročena posebno za vas (vaše konfekcijske številke). Običajno proizvajalec ponuja modele v kolekciji v različnih barvnih odtenkih, torej imate možnosti nešteto. Prvo izposojo vam lahko zagotovi le poročni salon, ki neposredno sodeluje s proizvajalci oz. je generalni uvoznik ali distributer za določeno blagovno znamko. V nasprotnem primeru se lahko pripeti, da bo vaša obleka sešita v poročnem salonu, oz. bo kopija originala. Zgodbi razočarane neveste z takšno neprijetno izkušnjo smo bili priča v pretekli sezoni.

Rezervacija
Pomerjanje poročnih oblek je lahko zabavno in hkrati naporno. Da se izognete razočaranju - ko boste našli svojo sanjsko obleko, ne odlašajte in jo rezervirajte. Predstavljajte si, da je vsako sezono približno 7.000 nevest, ki išče popolno poročno obleko. Najbolj so aktualne vse sobote od meseca maja do oktobra, zato so najboljši modeli sezone rezervirani že zelo zgodaj. Če se poročite v tem obdobju, začnite z iskanjem obleke že v zimskem času.

Cena
Praviloma so navedene cene izposoje v salonih končne, torej z vsemi stroški pomerjanj, morebitnih šiviljskih popravkov, čiščenja ter davka. Če so nekje cene izposoje bistveno nižje se zna pripetiti, da ti stroški niso vključeni in boste v veri prihranka na koncu razočarani. Ob pomerjanju se prepričajte, kolikšna bo končna cena obleke.

Preverite tudi stroške, v primeru, da obleko vrnete poškodovano ali uničeno. Ob izposoji so manjše ali večje strganine dokaj pogoste, pravtako trdovratni madežim ki zahtevajo dodatno čiščenje.

Poročni dan
Ko boste na dan poroke žareli od sreče in zadovoljstva, ne pozabite, da nosite izposojeno obleko. Da se izognete nepopravljivih poškodb, velikih strganin in trdovratnih madežev, in s tem dodatnih stroškov, se držite bontona in poročnega protokola.

V nasprotnem primeru je za vas nakup prava in edina izbira.